Kontrola masy ciała za pomocą zbilansowanej diety w przypadku lipodemii

Celem kontroli masy ciała w przypadku lipodemii jest poprawa ogólnego samopoczucia i sprawności fizycznej, a nie utrata wagi za pomocą diet.

Zdrowa i zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie dla ogólnego samopoczucia. Większość diet ma na celu szybką utratę wagi i ostatecznie kończy się niepowodzeniem. W wielu przypadkach prowadzi to do przyrostu masy ciała, zamiast jej zmniejszenia (tzw. „efekt jo-jo”) i należy tego unikać.

Wielu pacjentów z lipodemią ma nadwagę. Chociaż sama lipodemia może nie postępować z czasem, nadwaga może pogorszyć stan pacjenta. Istnieją zachowawcze (niechirurgiczne) i chirurgiczne sposoby kontrolowania masy ciała w przypadku lipodemii.

Zachowawcza (niechirurgiczna) kontrola masy ciała

Zbilansowana dieta wraz z regularnymi ćwiczeniami to kluczowe elementy zachowawczej kontroli wagi. Eksperci od lipodemii stworzyli model kontroli wagi dla pacjentów z tą chorobą. Oto najważniejsze punkty:

Unikaj krótkoterminowych diet

Unikaj krótkoterminowych diet. Zamiast tego skup się na zbilansowanej diecie, której możesz przestrzegać w perspektywie długoterminowej.

Zbilansowana dieta

Podstawowe liczenie kalorii może nie być skuteczne w przypadku lipodemii: Należy zrównoważyć ilość kalorii z energią potrzebną w ciągu dnia. Jednak niektóre składniki odżywcze są bardziej korzystne niż inne.

Zaleca się stosowanie zdrowych tłuszczów

Zalecane są zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek lub tłuste ryby, należy zaś unikać przetworzonej żywności z dużą ilością tłuszczów nasyconych.

Unikaj przetworzonej żywności

Staraj się unikać przetworzonej żywności — jest ona często bogata w cukier i tłuszcze nasycone.

Skoncentruj się na 3 posiłkach dziennie

Staraj się spożywać trzy posiłki dziennie i zachowaj przerwę od 4 do 6 godzin między posiłkami bez podjadania. Zaleca się 12-godziną przerwę bez podjadania w ciągu nocy. Pomaga to utrzymać poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie i ma działanie przeciwzapalne.

Wsparcie i coaching

Wsparcie i coaching, np. ze strony dietetyka, mogą pomóc w ustabilizowaniu wagi.

Chirurgiczna kontrola masy ciała

Chirurgia bariatryczna jest opcją kontroli masy ciała u pacjentów z ciężką otyłością. Jest zalecana u pacjentów ze wskaźnikiem masy ciała (BMI) powyżej 40 kg/m². Można ją jednak również rozważyć u osób z BMI w zakresie od 35 do 40 kg/m². Istnieją różne rodzaje operacji bariatrycznych, ale wszystkie wiążą się ze zmianami w układzie pokarmowym. Jednym z przykładów jest zmniejszenie rozmiaru żołądka, a tym samym ilości jedzenia, które można zjeść.

Poszerz swoją wiedzę